Skip to main content

Asianajotoimisto Kurki-Suonion tarina

Päijät-Hämeen vanhin asianajotoimisto suuntaa modernilla otteella jo toiselle vuosisadalleen

Syksyllä 2022 eräillä rapujuhlilla olivat tähdet kohdillaan ainakin kahden juhlavieraan mielestä. Vierekkäisille paikoille pöytään istahtivat pitkän linjan asianajaja Paula Kurki-Suonio ja nuorempi kollega Sami Alatalo.

Kepeä jutustelu syveni illan mittaan aiheiltaan astetta vakavammaksi. Lahden – ja koko Päijät-Hämeen – pitkäikäisin alan yritys Asianajotoimisto Kurki-Suonio tulisi todennäköisesti sulkemaan ovensa joidenkin vuosien kuluttua osakkaiden eläköitymisen myötä.

Seuraavaa juristisukupolvea edustava Alatalo kuunteli mielenkiinnolla ja mietteliäänä maineikkaan toimiston vaiheita ja Kurki-Suonion ajatuksia toimialasta.

– Keskustelumme jäi häiritsemään. Sammuttaa nyt valot ikonisesta firmasta, jolla on hyvä maine ja arvokas historia! Soitin Paulalle ja kerroin, että voisin olla kiinnostunut jatkamaan yritystä, Sami Alatalo kertoo.

Sukupolvenvaihdos on monessa yrityksessä valtavan pitkä ja toisinaan hyvin kivuliaskin prosessi. Mutta tässä yritystarinassa tähdet olivat todellakin kohdillaan, ja yhteinen tavoite muodostui nopeasti. Vain reilun vuoden kuluttua kohtaamisesta Paula Kurki-Suonio ja Sami Alatalo kättelivät toisiaan yhtiökumppaneina.

– Ihan vielä ei ole eläköitymisen aika, mutta nyt on juuri oikea aika antaa tilaa nuoremmille. Samin kautta jatkajiksi hänen rinnalleen löytyi kaksi muutakin huippuasianajajaa, Tiina Rantala ja Johanna Kekki-Lehtinen. Miten onnellinen tilanne yrityksen kannalta, Paula Kurki-Suonio toteaa hymyillen.

Kurki-Suonion lisäksi myös Timo Vitikainen jatkaa toistaiseksi yrityksen pienosakkaana ja asianajajana. Näin varmistetaan onnistunut Saattaen vaihdettava -prosessi, jonka lopputuloksena sekä asiakkaat että työlleen omistautuneet asianajajat pidetään tyytyväisinä.

Pikakelaus pitkästä yrityshistoriasta

Lahden ydinkeskustaan, osoitteeseen Aleksanterinkatu 17 avautui marraskuussa 1922 Lakiasiaintoimisto Salonen & Bergman. Sen perustivat varatuomari Toivo Salonen ja hovioikeuden auskultantti Knut Bergman.  

Jo puolen vuoden kuluttua Salonen siirtyi takaisin Lahden raastuvanoikeuteen oikeusneuvosmieheksi. Bergman muutti sukunimensä Vuorimieheksi ja jatkoi asianajotoimintaa Lahdessa nimellä Varatuomari K. J. Vuorimiehen Lakiasiaintoimisto aina vuoteen 1942 asti.

Vuorimies myi toimistonsa lakitieteen lisensiaatti, varatuomari, filosofian maisteri Kaarlo Viktor Holmalle, joka oli toiminut muun muassa Suomen marsalkka Mannerheimin lakimiehenä ja itsenäisen Suomen ensimmäisen eduskunnan oikeusasiamiehenä.

Holma lähti harjoittamaan asianajotoimintaa Lahdessa nimellä Varatuomari K. V. Holman Lakiasiaintoimisto. Holman kuoltua vuonna 1949 perikunta myi toimiston vastavalmistuneille alan tekijöille, ja vastuun yrityksestä ottivat lainopin kandidaatit Juhana Kurki-Suonio ja Kunto Pietari Kurvinen. Toimintaa jatkettiin nimellä Asianajotoimisto K. V. Holma, om. Kurki-Suonio & Kurvinen.

Kurvinen siirtyi jo parin vuoden kuluttua muihin lakimiestehtäviin ja päätyi lopulta Korkeimman hallinto-oikeuden hallintoneuvokseksi. Juhana Kurki-Suonio jatkoi muutaman vuoden yritystoimintaa yksin.

Joulukuussa 1955 Paula Kurki-Suonion isä Juhana Kurki-Suonio perusti vaimonsa Elisabetin kanssa kommandiittiyhtiömuotoisen Asianajotoimisto J. Kurki-Suonion. J-kirjain putosi yritysnimestä kuitenkin vasta vuonna 1989. Tämän jälkeen nimi on pysynyt samana.

1950-luku oli alalla vahvaa uudistumisen ja rivien kokoamisen aikaa. Asianajajalaki astui voimaan 1.7.1959 ja Juhana Kurki-Suonio hyväksyttiin lailla perustetun julkisoikeudellisen Suomen Asianajajaliiton jäseneksi ensimmäisten joukossa.

Juhana Kurki-Suonio toimi vastuunalaisena yhtiömiehenä yrityksessä kuolemaansa saakka eli vuoteen 2002. Jukka Holopainen ja Paula Kurki-Suonio olivat tulleet vastuunalaisiksi yhtiömiehiksi vuonna 1989 (Holopainen eläköityi 2019) ja Timo Vitikainen vuonna 1998. 

Vuonna 2023 yhtiömuoto vaihtui osakeyhtiöksi ja pääosakkaaksi tuli Sami Alatalo. Helmikuussa 2024 Alatalon rinnalle osakkaiksi tulivat lisäksi Tiina Rantala ja Johanna Kekki-Lehtinen.


Kaasu pohjassa kohti 200-vuotisjuhlia

Uusia visioita ja yhteisen agendan liiketoimintaa lähdetään kehittämään moderneissa toimitiloissa, jotka on remontoitu täsmästi yritystä varten.

Onnellisten tähtien alla kirjoitettuun yritystarinaan sopii hienosti tämäkin fakta: maaliskuusta 2024 alkaen Asianajotoimisto Kurki-Suonion osoitteena on jälleen Aleksanterinkatu 17. Ympyrä sulkeutui, ja yrityksen toiminta jatkuu täsmälleen samassa osoitteessa, jossa se yli sata vuotta sitten alkoi.  

Uudet osakkaat tunnustavat avoimesti paitsi intonsa myös kasvunälkänsä. Vaikka monenlaista erikoisosaamista nykykokoonpanosta löytyykin, on tahtotilana saada yritykseen mukaan mahdollisimman nopeasti myös nuorempaa juristisukupolvea.

– Paulan ja Timon panosta hiljaisen tiedon jakajana saisi nyt vielä hyötykäyttöön. Emme pistäisi pahaksemme, vaikka työhakemuksia saapuisi nopeallakin aikataululla, samanmieliset osakkaat toteavat toisiaan täydentäen.

Asianajotoimisto Kurki-Suonio on aina kutsunut itseään yleistoimistoksi. Sitä se on edelleen, sillä osaaminen talossa on niin monipuolista. Ainoastaan tietyt rikosoikeuden toimeksiannot on rajattu palveluiden ulkopuolelle.

Paluumuuttajana Päijät-Hämeeseen pääkaupunkiseudulta kotiutunut Sami Alatalo on erikoistunut yritysjuridiikkaan ja erityisesti asumisen- ja rakentamisen toimialaan. Tiina Rantala tuo työparina rinnalle poikkeuksellisen vahvan verojuristiosaamisen sekä ymmärryksen paikallisesta yrityskentästä. Rantala on Lahden Yrittäjät ry:n puheenjohtaja.

Vahvan perheoikeusjuristi Johanna Kekki-Lehtisen myötä Asianajotoimisto Kurki-Suonio on laajentanut myös fyysisesti Heinolan puolelle. Asianajotoimisto Johanna Kekki-Lehtisen entiset toimitilat ovat nyt osa yritystä.

Paula Kurki-Suonion viereen rapujuhlilla istahtaneesta Sami Alatalosta tuli siis sattuman oikusta perinteikkään lahtelaistoimiston sukupolvenvaihdoksen kätilö. Työkavereikseen ja yrittäjyyttä jakamaan hän etsi hyviä tyyppejä, joiden kanssa viihtyy pidemmäksikin venähtäneinä työpäivinä.

– Sanoin nykyisille yhtiökumppaneilleni heti keskustelujen alussa, että mielestäni Päijät-Häme ansaitsee järkevän kokoisen asianajotoimiston, joka pystyy palvelemaan myös isompia yrityksiä. Molemmat jakoivat tämän näkemyksen ja innostuivat välittömästi. Henkilökemiat kohtasivat ja ehkä siksikin kaikki eteni todella nopeasti.

Uusille osakkaille oli selvää, että Kurki-Suonion nimi säilytetään, sillä yrityksellä on valtakunnallisestikin erinomainen tunnettuus. Sen sijaan yrityksen brändiä tullaan varmasti matkan varrella kirkastamaan ja modernisoimaan.

Ihan jo siksikin, että yritys olisi varmasti timanttisessa iskussa myös 200-vuotisjuhlillaan vuonna 2122.

Teksti: Terhi Kangas, Toteuttamo Verbaali Oy
Lähteenä on käytetty myös Kurki-Suonion 40-vuotishistoriikkia


Katso toimistossamme palvelleiden asianajajien lista